Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Radionica ‘Postupak revizije integriteta u općinama Republike Hrvatske’

8. prosinca, 2011. u 11 sati, u prostorijama Općine Kumrovec održati će se korisna radionica na temu: ‘Postupak revizije integriteta u općinama Republike Hrvatske’ koja se održava u sklopu EU projekta ‘Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave’ – PROJEKT ACRIP. Voditelj projekta je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a partneri u projektu su Udruga općina u Republici Hrvatskoj i Nicolas Witsen Foundation iz Nizozemske.

Projekt je osmišljen kako bi omogućio svim relevantnim korisnicima primjerenu provedbu hrvatskih politika javne nabave uz istovremenu primjenu europskih principa dobrog upravljanja (integritet, transparentnost, odgovornost).

Kroz edukaciju i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica, ovaj projekt će omogućiti lokalnim zajednicama da usvoje i provedu u svojim zajednicama tzv. mehanizam unutarnje revizije integriteta pri svom radu. Ukratko, mehanizam unutarnje revizije integriteta pri radu lokalne zajednice, uključivat će pregled upravnih akata i postupanja te temeljeno na zapažanjima i preporuke za otklanjanje uočenih problema radi što efikasnijeg rada lokalne zajednice.

Ove aktivnosti će poboljšati kapacitete lokalnih zajednica kako bi uskladili svoje aktivnosti s hrvatskim zakonodavstvom u području javne nabave i antikorupcije te uspješno primjenili najbolje prakse iz Europske unije vezane uz principe dobrog upravljanja. Također, cilj projekta je i pomoći ciljanim zajednicama da provode procedure javne nabave na transparentniji, otvoreniji i odgovorniji način.

Projekt je započeo u travnju 2011. godine, a trajat će 18 mjeseci. Tijekom tog vremena, projekt će poboljšati efikasnost antikorupcijskih politika te politika koje promiču integritet, a posebice, izgradit će kapacitete u sektoru javne nabave na lokalnoj razini.

Sam cilj interaktivne radionice koja nam prethodi je povećati razumijevanje okvira integriteta u radu lokalnih zajednica te zajedničkim radom doći do praktičnih inicijativa za razvoj i održivost. Uz postupak revizije integriteta, radionica će biti fokusirana i na sustav javne nabave te novi Zakon o javnoj nabavi koji stupa na snagu 01. siječnja 2012.