Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Muzej “Staro selo” Kumrovec jedinstveni je muzej u Hrvatskoj koji pokazuje autentičan izgled zagorskog sela, način života ljudi, kao i običaje i zanate koji su bili dio svakodnevice običnog seljaka s ovih prostora s početka 20-og stoljeća.

O muzeju

Ideja da se stara jezgra naselja Kumrovec obuhvati mjerama spomeničke zaštite bila je prisutna još 1947. godine kada je Marijana Gušić etnografskI obradila Hrvatsko zagorje te napisala studiju o naselju Kumrovec sa središnjom rodnom kućom Josipa Broza. Kulturno-povijesni i likovni dio muzejskog postava 1950. godine uredili su akademski slikar Edo Kovačević i prof. Zdenko Vojnović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt, dok je kućni ambijent obitelji Broz uredila prof. Gušić. Godine 1953. osnovan je Memorijalni muzej maršala Tita koji je djelovao pod upravom Etnografskog muzeja iz Zagreba. Najveći zahvati na uređenju i rekonstrukciji „Starog sela“ izvedeni su u razdoblju od 1979.-1985. godine.

Danas je etno–selo Kumrovec najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. S oko četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva saznajemo kako su živjeli naši stari. Uređeni postavi govore o običajima i svakodnevnici seljaka i njegove obitelji s jedne strane, a s druge prikazuju i razne tradicijske obrte kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. Tu su tradicijske okućnice i vrtovi, štaglji i kotci – sve ono što je činilo bogati mozaik života na selu. Rodna kuća Josipa Broza Tita koja obnovljena stoji u središtu sela sadrži etnografski i povijesni postav. U Staroj školi nalazi se rekonstrukcija nekadašnje učionice i učiteljev stan.kumrovec_staro selo_kuca i dvoriste josipa broza tita
Pored razgleda stalnih izložbenih postava koji prikazuju tradicijski način života regije Hrvatskog zagorja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, muzej nudi i brojne druge interaktivne sadržaje za posjetitelje – događanja i radionice koje vode stručnjaci etnolozi u suradnji s majstorima tradicijskih obrta, a prilagođene su različitim uzrastima.

OPĆE INFORMACIJE

Adresa:
Kumrovec bb
49295 Kumrovec
Tel/Fax: ++385 (0) 49 225 840, ++385 (0) 49 225 833
Voditeljica: Anita Pain-Gadža
E-mail: mss@mhz.hr
Web adresa: www.mss.mhz.hr

Pogledajte link na stranici Muzeja “Staro selo” Kumrovec – VIRTUALNA ŠETNJA

kumrovec_staro selo_kuca2

ZBIRKE
Likovna zbirka
Povijesna zbirka
Zbirka dječjih igračaka
Zbirka jaslica
Zbirka keramike
Zbirka košara i pletenih proizvoda
Zbirka kućnog inventara i seoskog namještaja
Zbirka maski
Zbirka pokućstva
Zbirka narodnih glazbala
Zbirka oruđa i alata
Zbirka pisanica
Zbirka predmeta iz vile Kumrovec
Zbirka pučke sakralne umjetnosti
Zbirka razglednica i čestitki
Zbirka tekstila i tekstilnog rukotvorstva

kumrovec_staro selo_kuca3

STALNI IZLOŽBENI POSTAVI
U prekrasnom ozračju tradicijskog sela možete razgledati sljedeće postave:
Staru pučku školu
Rodnu kuću Josip Broza
Gospodarski objekt obitelji Broz
Kovačnicu
Način života i stanovanja kovačke obitelji
Kovačko – potkivački obrt
Kolarstvo
Od konoplje i lana do platna
Zagorsku svadbu
Život mladog bračnog para
Majstore u radionici
Od zrna do pogače
Licitarski, medičarski i svjećarski obrt
Izradu pučkih svirala i drvenih dječjih igračaka
Život u komorici
Lončarski obrt
Život i gospodarstvo zagorske obitelji
Bačvarski – pintarski obrt
Košaraštvo

kumrovec_staro selo_Panorama1