Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sa željom da se očuvaju običaji, pjesme i plesovi kumrovečkog kraja, grupa entuziasta, žitelja Kumrovca i okolnih naselja , godinama je razmišljala o osnivanju udruge kojoj bi cilj bio očuvanje nematerijalne kulturne baštine kumrovečkog kraja. Takva promišljanja napokon su realizirana 8.11.2002. kada je osnovana Etno udruga Zipka a 14.1.2003. upisana u registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem 02000647.

Osnivanjem Etno udruge Zipka sutlanski kraj dobiva veće mogučnosti za što boljim očuvanjem nasljeđene baštine.

Zeleni Jura - Zipka

Posebnost Etno udruge Zipka je njegovanje svadbenih običaja kumrovečkog kraja od prošnje mladenke, zaruka, vjenčanja do svadbenog veselja i jutarnjice.

Zahvaljujući kontinuiranom radu, tijekom proteklih godina uz svadbene običaje Etno udruga Zipka rekonstruirala je i druge običaje, vezane uz način života ljudi kumrovečkog kraja, kao što su

  • „Zeleni Jura“ – ophodi selom na Jurjevo 23.4. (kod Ministarstva kulture RH zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro) – pogledajte Jurjevo u Kumrovcu
  • „Belatva“ – čišćenje kukuruza
  • „Čehatva“ – spremanje perja
  • „Martinje“ – krštenje mošta 11.11.

Svi ti programi odvijaju se na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, koji svojom tradicijskom arhitekturom čini najbolju moguću kulisu za revitalizaciju pojedinih običaja.

Također, Etno udruga Zipka broji i nastupe u drugim županijama i gradovima i Hrvatske i u inozemstvu,  s ciljem prezentiranja i promoviranja nematerijalne kulturne baštine kumrovečkog kraja i sutlanske doline. Primjerice gostovanje na manifestaciji „Dani Jalžabeta“ Jalžabet 2002 (Varaždinska županija), promocija tradicionalne manifestacije „Zagorska svadba“ Tuheljske Toplice i Zagreb, 2003 i 2004, Terme Olimija (Slovenija) 2003.

Tijesna suradnja Etno udruge Zipka i Muzeja Staro selo Kimrovec rezultirala je nastupima Etno udruge Zipka i van područja Krapinsko-zagorske županije. Prateći izložbenu djelatnost Muzeja Staro selo Kumrovec udruga je tijekom 2004 godine gostovala u Muzeju Moslavine u Kutini (Sisačko-moslavačka županija) i u Kozjanskom parku Podsreda u Podsredi (Slovenija).

U kratkom vremenskom razdoblju, od osnutka 2002. Godine, svojim radom, prezentacijom i promocijom nematerijalne kulturne baštine sutlanskog odnosno kumrovečkog kraja, članovi Etno udruge Zipka ne samo da su revitalizirali već pomalo zaboravljene običaje, već su i obogatili turističku ponudu kumrovečkog kraja.

Samo entuzijazam sa točno postavljenim ciljevima, a to je želja  za očuvanje svog kulturnog identiteta u procesu globalizacije, Etno udruga Zipka radi i radit će na dopunjavanju svog programa.

Članovi, njih tridesetak, sastaju se jednom tjedno, četvrtkom od 18 do 20 sati u zimskim mjesecima , odnosno os 19 do 21 sat u ljetnim mjesecima.

Svako sastajanje, svaka proba znači jedan korak bliže realizaciji planova, a to je prije svega rekonstrukcija i revitalizacija što više običaja sutlanskog kraja.

Dragi Kumrovčani, stanovnici okolnih naselja, starije i mlađe dobi, mladići i djevojke, dođite, pridružite se radu Etno udruge Zipka, jer samo zajedno i uz Vašu pomoć sačuvat ćemo ono što smo naslijedili od naših starih, ponosit ćemo se svojim bogatim kulturnim nasljeđem i prezentirati ga narodima europske zajednice, čiji ćemo članovi u dogledno vrijeme biti i mi.

Etno udruga Zipka
Cesta Lijepe naše 6a, Kumrovec