Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Projekt uređenja Parka šume Dubrava u Kumrovcu bazira se na novom zoniranju prostora i uređenju zona prema sljedećim namjenama:

 • šumsko šetalište
 • zone za dječju igru
 • zone boravka – urbane opreme

OPIS ZAHVATA
Šumsko šetalište i ostale plohe za hodanje:
Nova pješačka staza prati već zabilježeni koridor u prostoru Park šume, djelomično raskrčen. U sklopu uređenja šetnice raskrčila se je buduća trasa šetnice u cijelosti uz minimalno zadiranje u okolni prostor bez rušenja visoke vegetacije.
Pješačka staza kroz šumu izvela se je od stabiliziranog šljunka, to jest sipine niske granulacije (4-8 mm) i drvenog rubnjaka za zadržavanje tla i sipine, Ukupna širina staze iznosi do 2,0 metara, a duljina staze oko 1.000 metara. Površina za dječju igru izvedena je od okruglih komada trupaca – oblice (debljine 10 – 15 cm) kako bi se oformio opločnik od drva. Drvena građa je izrađena od prirodnog drva bez tretmana. Između oblica postavljen je pijesak za dodatnu stabilizaciju.

Dionice staze:

 • od ulaza u šumu do amfiteatra, cca 400 m (n/m 211)
 • od dječje zone do piknik zone, cca 330 m (n/m 208)
 • od piknik zone do amfiteatra, cca 250 m (n/m 211) Stube:
  Do određenih dijelova prostora (piknik zona, amfiteatar) izvedene su stube i rampe zbog razlike u visinama. Dimenzije stuba odgovaraju prosječnoj duljini koraka kako bi se omogućilo stvaranje optimalne
  konstrukcije, kako za ljude mlađe i srednje dobi, te isto tako i za osobe starije životne dobi i za malu djecu.
  Ograda je raspoređena po cijeloj dužini stuba kako bi se jamčila sigurnost uspinjanja. Stube se stabiliziraju drvenim gredama od prirodnog drva i bez dodatnog tretmana.

Zona dječje igre:
Uzduž šetališta otvaraju se zone za dječju igru, usko vezane uz samu šetnicu, kako bi se prostori ljudskog boravka ograničili na uži šumski koridor. Uz spomenute drvene oblice koje služe kao popločenje za dječju
igru.

Postavljene su skulpture iz dječjih bajki koje nastaju u sklopu međunarodne kiparske kolonije pod nazivom “Likovi iz dječjih bajki”.