Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VINCEKOVO U TITOVU VINOGRADU

„VINCEKOVO U TITOVU VINOGRADU“

Velika nam je čast i zadovoljstvo obavijestiti Vas da organiziramo proslavu blagdana Sv. Vinka, u narodu poznatijega kao Vincekovo, koje će se održati

u nedjelju, 22. siječnja 2012. godine s početkom 11 sati, Titovu vinogradu u Kumrovcu.

Svaki vinogradar koji „drži do sebe“ i svojega truda oko vinograda, posebno obilježava blagdan Sv. Vinka, 22. siječnja, u narodu poznatijeg naziva – Vincekovo. Običaj nalaže da gazda vinograda odreže nekoliko grančica, najčešće tri sa tri pupa, te zatim poškorpi orezani trs starim vinom. Nakon toga na njega vješa kobasice, špek i sušena rebra kao izraz želje za plodnošću.

Obred završava molitvom Sv. Vinku za dobar urod, zaštitu od tuče, mraza i bolesti.

„Josip Broz Tito“, kao gazda „Titova vinograda“, prema narodnom običaju obrezat će trs, poškropiti ga vinom, te održati predavanje o početnim radovima u vinogradu. Za tu prigodu u ponudi je „Titovo vino“, domaća hrana i veselica uz bogat izvorni glazbeni program ( „Kumrovečki zvezdari“ i ansmbl „Josipa Horvata“ ).

Po prvi puta pojaviti će se i „Kumrovečki mužari“, skupina koja njeguje običaj pucanja „z mužara“.

Turističa zajednica Kumrovec, poštujući običaje svojega kraja, odlučila je na svojstven način, kroz povijesni igrokaz, obilježiti 22. siječnja 2011. godine, blagdan Vincekova i početak radova u trsju, a kako se mi Zagorci volimo hvaliti svojim vinom, ovu priliku iskoristit ćemo za promociju „Titova vina“, novog i sve traženijega proizvoda naše općine.