Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Večer u spomen Sidonije Erdödy Rubido, nedjelja 18.09. u 18 sati

Sidonija Erdödy Rubido, naša prva hrvatska operna primadona, rođena je u Kumrovcu, selo Razvor, no zbog spleta nesretnih okolnosti i marginalizacije samoga Kumrovca, njen život i djelo tijekom zadnjih dvadesetak godina pali su u zaborav.

To nas je navelo da pokrenemo inicijativu i okupimo mlade akademski obrazovane pjevačice, bez stalnog angažmana u nekim od ustanova, na natjecanje u pjevanju, gdje bi one mogle pokazati svoju kvalitetu i ljubav prema operi.

Kulturno – natjecateljska manifestacija “Sidonija 2011” održat će se 18. rujna, s početkom u 18 sati u Znanstveno studijskom centru Kumrovec (ex Spomendom), Lijepe naše 1, Kumrovec. Svesrdnu pomoć i podršku ovom događaju svojim učešćem u ocjenjivačkom žiriju dat će primadona Gertruda Munitić, operna pjevačica Sandra Bagarić, prof. Mladen Häusler, ravnatelj KD „Vatroslav Lisinski“, gdin. Dražen Siriščević, te operna pjevačica Josipa Lončar. Zarada sa događaja namijenjena je u dobrotvorne svrhe, a nagrada prvoplasiranoj za njeno daljnje školovanje i umjetničko usavršavanje je iznos od 500 eura.

U organizaciji tog događaja svesrdno su nam pomogli pokrovitelji Župan Krapinsko-zagorske županije, mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić, Hrvatsko društvo skladatelja, te svojim sponzorstvo zlatni sponzor FINA- financijska agencija, te Terme Tuhelj, Grafin d.o.o., Kamgrad d.o.o., te Zagorski vodovod, Hrvatski povijesni muzej, Muzej za umjetnost i obrt i Znanstveno studijski centar Kumrovec, te medijski pokrovitelji Radio Sveta Nedjelja, Radio Hrvatsko zagorje Krapina.

Naš cilj kojemu težimo je da ova priredba promiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, hrvatsko –zagorsko – kumrovečku povijest i kulturu, a posebno da bude prva stepenica našim mladim pjevačicama u daljnjoj pjevačkoj karijeri, po uzoru na našu Sidoniju.