Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoren je Društveno-kulturni dom u Razvoru

U petak 04.06.2021. je uz nazočnost brojnih uzvanika, predstavnika kumrovečkih udruga te mještana Općine Kumrovec svečano otvoren Društveno-kulturni dom u Razvoru. Dom se prostire na 800 m2 unutarnjeg prostora sa 200 sjedećih mjesta kojeg će koristiti općina za manifestacije te kumrovečke udruge za svoje programe. Svečanom otvorenju prisustvovali su saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, savjetnik ministrice poljoprivrede Kruno Lukačić te županijski načelnici i gradonačelnici.

Investicija je vrijedna više od 1,5 milijuna kuna. “Izuzetno smo sretni što je došao dan kada svi zajedno možemo otvoriti Društveni dom u Razvoru, dom koji smo mi Kumrovčani dugo čekali i siguran sam da će on biti maksimalno iskorišten. Povijest ove zgrade počinje ’87. godine kada je ovaj velebni kompleks izgrađen za potrebe Univerzijade, a kasnije je godinama ovo zdanje služilo potrebama NK Kumrovec. Kada se NK Kumrovec ugasio i cijeli je kompleks nažalost počeo propadati. Općina Kumrovec željela je u njega investirati, no nikako nismo mogli naći zajednički jezik ni sa jednom vladom, a ni sa Ministarstvom državne imovine. 2019. godine došao je trenutak kada smo uz pomoć tadašnjeg ministra, gospodina Marića, ministra državne imovine, uspjeli riješiti taj problem i kompleks prenijeti ga svoje trajno vlasništvo. Zgrada, cijeli stadion i zemljište, 156.000 kvadrata, ogroman su poticaj za investicije u Općinu Kumrovec. Prvih 1,5 milijuna kuna odmah smo investirali u Društveno-kulturni dom. Sljedeća faza je uređenje cijele zgrade površine 1600 kvadrata i obnova krovišta. Krajnji cilj uređenja ovog kulturno-sportskog kompleksa je da on postane sportski kamp svjetske razine, gdje bismo mogli ugostiti reprezentacije, klubove, sportaše iz cijelog svijeta, jer Kumrovec ima smještajne kapacitete, termalne kapacitete… Sve projekte koje razvijamo htjeli bismo u budućnosti staviti u funkciju turizma i kumrovečkog gospodarstva i na tome ćemo ustrajati – rekao je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

Posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Kruno Lukačić naglasio je kako Ministarstvo nastoji putem različitih mjera Programa ruralnog razvoja obnoviti što više ruralnih područja kako bi ljudi u ruralnim područjima ostali živjeti:

– Sad se otvara mjera 7.4.1 i vjerujem da će načelnik Općine Kumrovec, kojem je sada potvrđen mandat, znati iskoristiti te mjere i prijaviti određene projekte u cilju daljeg razvoja općine, kako bi se tim sredstvima izgradili primjerice kulturni centri, dječji vrtići, tržnice, gdje je financiranje između 90 i 100%, ovisno o indeksu razvijenosti. Cilj je zadržali mlade obitelji u ruralnim područjima i dati svima jednake šanse – izjavio je Lukačić.


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je konačno jedan objekt vraćen iz državnog vlasništva u vlasništvo Općine Kumrovec:

– Nekretnine bitne za funkcioniranje Vlade RH trebale bi ostati u državnom portfelju, a svu bi ostalu državnu imovinu trebalo dodijeliti županijama, odnosno općinama i gradovima. Apsolutno sam uvjeren da u jednom mandatu od četiri godine nema te nekretnine koju ne bismo mogli staviti u funkciju. Ovo što je načelnik Šplajt napravio ovdje u Kumrovcu zapravo je najbolji primjer. Vlada je prepoznala potrebu, a sve ostalo stvar je sposobnosti načelnika i lokalne i regionalne sredine. Prema tome, ako se ne nađu investitori za tri velika kumrovečka objekta – rezidenciju, Spomen-dom i Političku školu, mi smo se spremni uhvatiti s time ukoštac i na sebe preuzeti pronalaženje investitora. Isto tako, i procjene vrijednosti nekretnina trebaju biti realne, jer ne možete godinama procjenjivati neki objekt na 22 milijuna kuna, a kada raspišete natječaj, tržišna cijena je negdje 10 – 12 milijuna kuna. Prema tome, realna procjena naći će realnog investitora – rekao je župan Željko Kolar.

Saborski zastupnik Žarko Tušek čestitao je Kumrovčanima na novo-otvorenom Domu te izrazio spremnost na suradnju i lobiranje kod Vlade Republike Hrvatske kako bi i ostali kumrovečki „mrtvi kapitali“ ponovno oživjeli. Kumrovčanima su se također obratili poznati umjetnik Sjepan Đukić Pišta, župan općine Podčetrtek, Peter Misja te ispred načelnika i gradonačelnika Jasmin Krizmanić. Načelniku Šplajtu prigodan poklon uručio je Karlo Ulama.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Puhački orkestar „Lijepa naša“ Kumrovec, klapa „BRV“, Etno udruga „Zipka“ te Branko Pratengrazer koji je pročitao dvije pjesme iz svoje pjesničke zbirke. Također je prikazan i film s prikazom svih projekata realiziranih u Općini Kumrovec tijekom protekle četiri godine. Poslije otvorenja Doma uslijedilo je druženje mještana uz prigodan domjenak uz poštivanje epidemioloških mjera.