Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Znanstveno-gospodarski skup „Kumrovec sutra“

21

Kumrovec zahvaljujući svojoj povijesnoj baštini i ostavštini, izvanrednom geografskom položaju, te nizu gospodarskih, turističkih i kulturnih potencijala, za sada malo ili nedovoljno iskorištenih – ima veliku razvojnu perspektivu pretvoriti se u jednu od značajnih turističkih, kulturnih i obrazovnih destinacija, ne samo u hrvatskim nego i u europskim razmjerima. Unatoč tome, Kumrovcu je danas, poput kakvog bespotrebnog utega, njegova ostavština teret, a ne prednost. Kako to promijeniti?Što učiniti da kroz Kumrovec oživi i gospodarski krvotok  zemlje?Čime i kako razvijati Kumrovec za sutra na istoimenom znanstveno-gospodarskom skupu svoja će promišljanja i stavove iznijeti ugledni hrvatski znanstvenici i gospodarstvenici.

 

Dragutin Ulama, općinski načelnik, će u uvodnom predavanju  „Najpoznatije selo na svijetu – što smo napravili?“ iznijeti društveno-gospodarsku situaciju Kumrovca. Pojedinosti o stanju njegovih sedam kapitalnih objekata, koji više od desetljeća propadaju zanemareni od države. Prikazat će i par  projekata za koje se lokalna uprava zalagala kako bi tu podigli sportsko-rekreacijski centar, međunarodni centar znanja i kreativnosti, kampus za mlade…

 

Prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, u svom će izlaganju „Sinergijsko djelovanje kumrovečkih kapaciteta“ među ostalim dati naglasak na nužnost suradnje između lokalne uprave i državne vlasti u strateškom projektiranju budućnosti Kumrovca.

 

Prof. dr. sc. Žarko Puhovski izložit će u predavanju „Kumrovec-poticaj razvoju mira“ promišljanja o razvoju kraja kao mjesta okupljanja i ljudi koji njeguju mir i toleranciju kao izazove naše vrlo zahtjevne budućnosti.

 

Prof. dr. sc. Dragan Kovačević će u izlaganju „Iskorištenje Kumrovca za međunarodne razvojne mogućnosti Hrvatske“ ustvrditi kako Hrvatska mora imati jasnu strategiju razvoja cjelokupnog gospodarstva, a Kumrovec ima velik i potpuno neiskorišten marketinški prostor za njegov razvoj.

 

Prof. dr. sc. Željko Španjol istaknut će u izlaganju „Krajobrazno vrednovanje kumrovečkog kraja“ važnost čuvanja prirodnih vrijednosti kakvima je Kumrovec okružen, poput zaštićenog područja Zelenjak, te njihovih promicanja u turističkim ponudama.

 

Dr. sc. Radojka Kraljević će se u izlaganju „Slučaj Kumrovec – psihološki faktori za otvaranje perspektive“ osvrnuti na neke od psiholoških zapreka u procesu revitalizacije i kreiranja novog identiteta Kumrovca i govoriti o dekonstrukciji  identiteta Kumrovca kao rodnog mjesta Josipa Broza Tita.

 

Mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić u izlaganju pod nazivom „Umreživanje i stvaranje socijalnih veza kao preduvjet brendiranja Kumrovca“ će se osvrnuti naproblem malih turističkih gospodarstava u ruralnim destinacijama, koje se bez potrebnih znanja, izvora financiranja i kompetencija u organizaciji ne mogu razvijati. Rješenje se nazire u višedimenzionalnom umreživanju i klasteriziranju.

 

Mr. sc. Anja Bauer Minkara govorit će o nužnosti brendiranja Kumrovca, kojeg prethodno valja  rebrendirati, a kako –  izložit će u prezentaciji pod nazivom„Rebrending Kumrovca“.

 

Mr. sc. Branka Šprem Lovrić će se u izlaganju „Afirmacija Kumrovca kao kulturnog odredišta“ osvrnuti na izvanrednu kulturnu baštinu kraja, ali i umjetničko stvaralaštvo današnjih umjetnika Kumrovca.

 

Dipl. ing. Dario Bognolo govorit će o velikom značaju udruga civilnog društva za razvoj i umreživanje lokalne zajednice i njezinih vrijednosti u svom izlaganju pod nazivom „Svjetski značaj udruge i Kumrovec“.