Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Zakonske obaveze skrbnika pasa

image_3_11634
Ukoliko ste skrbnik životinje vaše obveze su:
NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna veća od 30.000 kn.
OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn.
KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprečava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više od 30.000 kn.
SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne ljubimce, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30.000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.
OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.
ČIŠĆENJE IZMETA i POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.
UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.
Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svoga psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodim za život.
udrugaPsiLetak_001a
udrugaPsiLetak_002b