Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VINCEKOVO U TITOVU VINOGRADU

Vincekovo pozivnica :
„VINCEKOVO U TITOVU VINOGRADU“

Poštovani,

 

Velika nam je čast i zadovoljstvo obavijestiti Vas da organiziramo proslavu blagdana Sv. Vinka, u narodu poznatijega kao Vincekovo,koje će se održati u nedjelju,

20. siječnja 2013. godine s početkom 11 sati, Titovu vinogradu u Kumrovcu.

 

Svaki vinogradar koji „drži do sebe“ i svojega truda oko vinograda, posebno obilježava blagdan Sv. Vinka, u narodu poznatijeg naziva – Vincekovo. Običaj nalaže da gazda vinograda odreže nekoliko grančica, najčešće tri sa tri pupa, te zatim poškorpi orezani trs starim vinom. Nakon toga na njega vješa kobasice, špek i sušena rebra kao izraz želje za plodnošću.

Obred završava molitvom Sv. Vinku za dobar urod, zaštitu od tuče, mraza i bolesti. „Josip Broz Tito“, kao gazda „Titova vinograda“, prema narodnom običaju obrezat će trs, poškropiti ga vinom, te održati predavanje o početnim radovima u vinogradu. Za tu prigodu u ponudi je „Titovo vino“, domaća hrana i veselica uz bogat izvorni glazbeni program ( „Dečki iz zipke“ i ansmbl „Josipa Horvata“ ) .

Turističa zajednica Kumrovec, poštujući običaje svojega kraja, odlučila je na svojstven način, kroz povijesni igrokaz, obilježiti Vincekovo 2013. godine, blagdan Vincekova i početak radova u trsju.Kako se mi Zagorci volimo hvaliti svojim vinom, ovu priliku iskoristit ćemo za promociju „Titovog vina“ (napravljeno od grožđa iz Titovog vinograda) , novog i sve traženijega proizvoda naše općine.

Ljubazno Vas molimo da svoj dolazak potvrdite mailom na srecko.blazicko@kumrovec.hr te na telefon 099 55 53 553 (TZ Kumrovec) i 091 20 50 555 (Srečko Blažičko).

Sve dodatne informacije možete naći na našim web stranicama www.kumrovec.hr. U nadi da ćete nam se pridružiti u blagoslovu trsja, želimo Vam svako dobro i šaljemo srdačan pozdrav

Pomolite se s nama Sv. Vinku za dobar urod i plodnu vinogradarsku godinu.

Za TZ Općine Kumrovec:

Srečko Blažičko