Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvorenje parka “Sidonije Erdődy Rubido”

U sklopu Dana Općine Kumrovec 25.11.2022. svečano je otvoren novi park i trg “Sidonije Erdődy Rubido” ispred Centra za posjetitelje. Slavna hrvatska operna diva, velikanka Hrvatske povijesti, svoje najranije djetinjstvo provela je u kuriji Razvor, te je još jedan poznati stanovnik Općine Kumrovec čime potvrđuje naš slogan – “Najpoznatije selo na svijetu”.

Puhački orkestar “Lijepa naša” Kumrovec

Svečanost otvorenja započela je himnom Republike Hrvatske koju je izveo PO “Lijepa naša” Kumrovec.

Etno udruga “Zipka”

Kumrovečka Etno udruga “Zipka” zapjevala je pjesmu “Još Horvatska ni propala” , domoljubnu budnicu koju je napisao Ljudevit Gaj, a Sidonija ju je izvela prvi puta na hrvatskom jeziku.

Slovenski umjetnik Franci Černelč

Slovenski umjetnik Franci Černelč izradio je skulpturu Sidonije na jednoj od umjetničkih kolonija u Kumrovcu, dok je fontanu glazbe izradio kumrovečki umjetnik Petar Popijač. U suradnji s Udrugom Inicijativa za razvoj Kumrovca nastao je ovaj projekt čija je vrijednost 266.850,00 kuna, a sredstva su dobivena putem natječaja LAG-a.

Kumrovečki umjetnik Petar Popijač
Predsjednik Udruge Inicijativa za razvoj Kumrovca dr.sc.Ivica Hrastović

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, saborski zastupnik Predrag Štromar, te brojni gradonačelnici, načelnici i posjetitelji.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt
Saborski zastupnik Predrag Štromar
Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek
Otkrivanje skulpture Sidonije Erdődy Rubido