Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježavanje 36. obljetnice smrti Josipa Broza Tita

04.05.2016. uz zvuk vatrogasne sirene je u 15.05 sati ispred rodne kuće Josipa Broza Tita, obilježena 36-godišnjica njegove smrti. Na komemoraciji su bile 22 delegacije antifašističkih boraca iz Hrvatske i Slovenije, Saveza društva “Josip Broz Tito” te delegacije Krapinsko – zagorske županije i Općine Kumrovec.

Ispred Titove rodne kuće, okupilo se nešto više od stotinu ljudi. O liku i djelu Josipa Broza i njegovu značaju za antifašistički pokret, na skupu je govorio predsjednik SABA Krapinsko – zagorske županije Đorđe Popović.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je kako je Tito obilježio 20. stoljeće i stvorio temelje hrvatske države na kojima je Franjo Tuđman kasnije izgradio neovisnu Hrvatsku. Dodao je i kako na Danima mladosti i radosti, koji će se održati 28. svibnja, očekuje u Kumrovcu oko deset tisuća ljudi. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je Josip Broz bio naš Zagorec i vođa Narodno – oslobodilačke borbe koji je stavio Hrvatsku na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu, a osim toga bio je i osnivač Pokreta nesvrstanih.

– Tito je puno napravio za današnju Hrvatsku, a njegovim djelima trebaju se u budućnosti baviti povjesničari – rekao je župan Željko Kolar.

Slovenac Stane Preskar, ispred Saveza boraca iz susjedne Slovenije koji je na komemoraciju došao u partizanskoj uniformi, rekao je kako je Tito bio legenda, jedan od najvećih državnika 20. stoljeća koji se uvijek zalagao za mir u svijetu, ali i za što bolju blagodat malog čovjeka za kojeg se u današnjem društvu više nitko uopće ne brine.

Foto: Ivica Hrastović