Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kulturna događanja: 36. “Zagorska svadba” i 5. Međunarodna umjetnička kolonija

Kumrovec je proteklog vikenda ponovno bio centar kulturnog događanja uz 36. Zagorsku svadbu održana je i 5. međunarodna umjetnička kolonija.

Kiparska i likovna kolonija održana od 10.09.-12.09.2021. okupila je zaljubljenike u slikarstvo i izradu likova iz drveta, a teme su im bile motivi iz Kumrovca i likovi iz bajki. U suradnji s udrugom “Inicijativa za razvoj Kumrovca” za park šumu “Dubrava” podno Spomen doma, umjetnici s motornim pilama izradili su “Cesargradsku vješticu”, “Šegrta Hlapića”, “Mačka u čizmama” i “Pinokija” … da podsjetimo, projektom će se realizirati uređenje park šume u “Šetnju kroz bajku”, još jedan zanimljiv turistički sadržaj u Kumrovcu. Kolonija je trajala tri dana, a umjetnici su bili iz Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine i iz Hrvatske ( Osijeka, Klanjca..). Slikari su svoju maštu prepustili čarima prekrasnog nam muzeja “Staro selo” Kumrovec i naslikali nam svoje viđenje muzeja na otvorenome. Djeca iz Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec kao gosti umjetničke kolonije modelirali su glinamolom. Slike i djela iz glinamola isto tako biti će izloženi ali u Centru za posjetitelje u Kumrovcu.

Uz prisutnost velikog broja posjetitelja u srcu muzeja “Staro selo” Kumrovec održana 36. “Zagorska svadba”. Program je započeo nastupom gostujućih kulturnih-umjetničkih društava, “Hajdine”, “Hruševec Kupljenski” i “Seljačka sloga”, ulicom Josipa Broza Tita, a za prikaz starih zagorskih običaja pobrinuli su se članovi Etno udruge „Zipka“ iz Kumrovca uz sudjelovanje gostiju.

– Zaista je lijepo što ova naša tradicija u Kumrovcu traje i dalje, a Općina se, uz Etno udrugu „Zipka“ i muzej “Staro selo”, trudi da to opstane, da bi ta tradicija bila prikazana i našoj djeci te da se nikako ne zaboravi. Prekrasan je dan, puno ljudi i dobra ugostiteljska ponuda tako da stvarno mogu reći da nam je i ova 36. Zagorska svadba uspjela – rekao je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt. ( D.L.)