Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dječji vrtić “Jaglac” Kumrovec – provođenje aktivnosti o različitostima u društvu

Kroz naš vrtić prošlo je puno djece s teškoćama u razvoju i sretni smo što smo im mogli pomoći  u njihovom razvoju, shodno našim potencijalima. Svake godine provodimo aktivnosti o različitostima (i osobama s posebnim potrebama) jer postoji u društvu negativan i nepovoljan stav i ponašanje prema istima.

ŠTO SMO RADILI I ŠTO ĆEMO JOŠ RADITI:

  • Razgovarali smo i provodili igre o različitostima svakoga od nas
  • Proširivali znanja o čovjekovu tijelu u suradnji s dr. Jasnom Gmajnički i našom zdravstvenom voditeljicom Gogom Turjak (kosti, mišići, srce, unutarnji organi, žile-karakteristike, čemu služe)
  • Igrali smo se raznovrsnih igara sa ciljem osvješćivanja djeteta za tuđe potrebe
  • Razvijamo međusobnu tolerancijiu

Osnovni cilj „sporne“ aktivnosti je razvijanje povoljnih, prihvačujućih stavova prema osobama s tjelesnim invaliditetom. Putem priča (Heidi), slikovnica (Medo u kolicima, Osjećaji), knjiga ( Život kao moj) i edukativnih igara ( Kutija puna osjećaja) potaknuti djecu na bolje upoznavanje i bolje razumijevanje problematike osoba s invaliditetom.

Ovo su neke od aktivnosti provedenih na ovu temu:

  1. Upoznavanje sa slikom tijela : („Ja u ogledalu“), naše tijelo (atlas, slikovnice), didaktičke slagalice (dječak, djevojčica)
  2. Recitacija : „Živimo zajedno, ali s razlikama“ ( crteži i ilustracija slikovnice)
  3. Razgovaramo o ljudima s posebnim potrebama koji ne mogu hodati kao mi, ne vide, ne čuju, ne mogu govoriti,…
  4. Igre na temu: „Razlikujemo se“ – na razne načine otežavamo djeci hodanje (vezane noge), crtanje (vezanim rukama), slabo vidimo (povezane oči), kako komuniciramo (povezana usta), i sl.
  • Pokretna igra : Slijepi miš, igre pantomime
  • Igra s pjevanjem: Čvorak

Dio naše aktivnosti o različitostima koja se provodi tijekom cijele godine, na našu žalost, neki su roditelji krivo protumačili. Takve slične aktivnosti ćemo i dalje nastaviti raditi, potičući toleranciju prema osobama s invaliditetom, uz Priručnik za odgojitelje i stručne suradnike pod nazivom „Tolerancija prema osobama s invaliditetom“  koji je izdao Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži i Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida.